Vier egels op het Vlijpark. Ze komen uit de egelopvang in Papendrecht.

30 mei 2019

Het is belangrijk dat er niet met korrels wordt gestrooid. Ook niet met zogenaamde biologische korrels, ze gaan ervan dood.

Sinds kort wonen er vier egels op het Vlijpark. Ze komen uit de egelopvang in Papendrecht waar gemiddeld zo’n 50 egels worden opgevangen. De egels die er gebracht worden zijn vaak ziek. In de opvang krijgen ze dagelijks medicijnen, een bad en brokken.  Als ze zijn opgeknapt worden ze uitgezet. Als egels worden uitgezet controleert de opvang of de plek geschikt is. Vlijpark is een geschikte plek.  Door natuurlijk tuinieren zijn er veel beschutte plekken en er wordt niet met gif gewerkt. Ook zijn er geen loslopende honden die de egels opjagen.

Egels zijn leuk, nuttig en onschadelijk. Ze eten insecten en slakken. Daarom is het belangrijk dat er niet met korrels wordt gestrooid. Ook niet met zogenaamde biologische korrels, ze gaan ervan dood. Egels eten geen planten en zijn ’s nachts actief. Dat wordt dus lang opblijven.

De egels worden geplaatst in een eenvoudig vierkanten huis met een lichtsluis naar buiten. Een egelhuis is belangrijk als broednest en  in de winter beschermt het tegen kou en vocht. Om te wennen krijgen de egels kattenbrokjes. Wat u vast niet wist is dat egels kunnen zwemmen.  In ons park zijn er veel steile slootkanten waardoor het voor de egels lastig is om uit het water te komen. Daarom worden er loopplankjes gemaakt zodat ze er gemakkelijk uit kunnen klimmen.

Geniet van onze egels maar laat ze met rust. Voer ze alstublieft niet extra. Egels drinken water en kunnen beslist niet tegen melk.

Als onze geadopteerde egels een succes zijn dan komen er (vanzelf) meer. Lees hier meer over slakken
Marjan van de Hoek & Willem van Stigt