Nieuws:

Terugblik op een mooie fair!

9 juni 2024

Terugblik op een mooie fair!

Sommige mensen moesten even wennen aan de nieuwe datum, maar net zoals vorig jaar gingen we mee met het gemeentelijk initiatief “het weekend van de natuur” en was de fair niet in mei maar op 1 juni!

Na een week vol regen, bleef deze zaterdag droog en prima van temperatuur, want wat koeler is voor de planten op de verkooptafels fijn. Al meteen om 10 uur was het druk, veel bezoekers hadden al vooraf een wensenlijstje gemaakt en kwamen voor net die ene bijzondere plant die op hun lijstje stond. De “prikneus” was een van de planten die geregeld werd genoemd als “the catch of the day”.

Inmiddels was het op het terras ook al heel druk. De taarten vlogen letterlijk als zoete broodjes over de toonbank. De trek van de bezoekers werd ook aangewakkerd omdat het er zo lekker rook omdat er fried rice werd gemaakt voor later op de dag. Inmiddels stond ook de pizza-oven aan en waren de eerste kinderen al bezig met het beleggen van hun zelfgemaakte pizza.

Het gesprek van de dag ging over de slakken. Helaas had dat ook invloed op de plantenverkoop. De dahlia’s die vorig jaar binnen de kortste keren waren uitverkocht bleven nu staan tot het einde van de dag. Dat was wel erg jammer vooral omdat de vrijwilligers van de kwekerij daar heel veel tijd in hebben gestoken. De planten waar slakken minder van houden liepen juist weer heel goed. Veel mensen hebben dan ook hun smaak weer wat kunnen verbreden. 

De rondleidingen werden ook goed ontvangen. Er waren redelijk veel mensen van buiten Dordrecht die zeer enthousiast waren over wat Vlijpark te bieden heeft. Aan het einde van de dag konden alle vrijwilligers terugkijken op een geslaagde dag!

Bestuur ATV Dordrecht Vlijpark


Onderwerp: nieuws

Hulp gevraagd bij de Tuinfair

16 mei 2024

Aan de tuinleden,
Op zaterdag 1 juni van 10 tot 16 uur organiseert Het Vlijpark de jaarlijkse Tuinfair. Op deze dag heten we jullie weer van harte welkom op ons prachtige park. Deze keer combineren we onze Tuinfair met het Weekend van de natuur dat door de hele stad wordt gevierd.
Uiteraard ontbreken ook dit jaar onze ‘huisgekweekte’ planten niet die door de vrijwilligers met veel zorg op biologische wijze zijn opgekweekt. Biologisch? Ja helemaal, de zaden komen van biologisch opgekweekte en verzorgde planten, bij het kweken worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt én we gebruiken alleen biologische en turfvrije potgrond!
De inwendige mens wordt ook niet vergeten: op ons gezellige terras heten we jullie een hartelijk welkom met allerlei zelfgemaakte heerlijkheden in zoet en hartig.
Ook kinderen zijn natuurlijk van harte welkom om zelf pizza’s te komen bakken bij onze pizzaoven.
Verder zijn jullie van harte uitgenodigd om mee te lopen met een rondleiding over ons park dat een groene oase vormt in Dordrecht en laat je vooral ook meer vertellen over de compost die op ons eigen park wordt gemaakt.
Natuurlijk hopen we dat jullie allemaal langskomen!
 
Jullie, als leden, zijn ook van harte welkom om van deze dag weer een geslaagd evenement te maken. Dat kan oa door: 
– Het opbouwen en afbreken van de kramen en tenten op vrijdag 31 mei om 13.30 uur en zaterdag om 16 uur
– Het bakken van taarten en ander lekkers, zoet of hartig. Graag tijdig doorgeven wat je gaat maken. Inleveren kan op zaterdag 1 juni tussen 9 en 10 uur
– Het meehelpen op de dag zelf bij de catering, de verkoop en het vervullen van allerlei hand- en spandiensten.
Wanneer je mee wilt helpen: laat het weten via info@vlijpark.nl, of vertel het de faircommissie, zijnde Jori (tuin 95), Ida (tuin 87), Leo (tuin 20) en Jacqueline (tuin 52). 
In het nieuwsbericht hieronder vinden jullie als laatste ook de flyer voor de fair. Deze flyer kunnen jullie delen met mensen die ook graag onze fair zouden willen bezoeken.
We zien jullie allemaal graag op zaterdag 1 juni!

Onderwerp: nieuws

Er is weer verse compost!

16 april 2024


Beste tuinders,

het was even wachten, maar vanaf zaterdag 20 april kan er weer naar hartelust compost worden geschept. De nieuwe composthoop is vrijgegeven en klaar om geschept te worden!

het compost-team


Onderwerp: nieuws

Update Chemours

5 maart 2024

Beste moestuinders,

Namens de gemeenten informeren we u graag over het volgende, omdat dit over moestuinen gaat.

Vanmiddag om 16:00 uur brengen de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden een gezamenlijk bericht naar buiten.

Dit bericht gaat over de voortgang van de gesprekken/onderhandelingen met Chemours. Dit naar aanleiding van het tussenvonnis van 27 september jl.

Het bericht vindt u hieronder:

Na het tussenvonnis van 27 september 2023 hebben de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden verkennende gesprekken gehad met Chemours. Chemours sprak uit concreet iets te willen doen voor de gemeenschap. De gesprekken gingen over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. Ook over de vergoeding van schade door de van de aanwezigheid van de chemische stoffen PFOA en GenX.

Op basis van deze gesprekken ontwikkelt Chemours met de gemeenten een concreet plan. Als eerste gaat dit over het schoon en gebruiksklaar maken van moestuinen en recreatieplas Merwelanden. De gemeenten zien dit als belangrijke eerste stappen.

De eerste fase bestaat uit een proefproject. We noemen dit een pilot. Hierbij vervangen we de grond in enkele moestuinen. Na dit proefproject is het de bedoeling andere vervuilde moestuinen aan te pakken. Het gaat om de moestuinen waar nu maar beperkt of niet uit gegeten mag worden. Deze eerste fase wordt als proef ingestoken om inzichten op te doen. Zo kan het verdere vervolg zo goed mogelijk verlopen.

Een onafhankelijke externe expert voert de werkzaamheden in samenwerking met de gemeenten en Chemours uit. De gemeenten informeren zo snel mogelijk de direct betrokkenen. Verder worden extra monsters genomen van het zwemwater van de plas Merwelanden. Dit als eerste stap in het weer schoon krijgen van de zwemplas.

De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden vinden het belangrijk dat de leefomgeving voor hun inwoners gezond en veilig is. De inwoners mogen rekenen op de inzet van hun gemeente. De gemeenten spannen zich in om zo snel mogelijk tot goede oplossingen te komen voor het opruimen van de vervuiling die is ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX.

Naast de aanpak van de moestuinen en de zwemplas praten Chemours en de gemeenten over verdere acties op basis van het tussenvonnis. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden trekken hierbij gezamenlijk op. Zij hebben sameneen rechtszaak hebben lopen tegen het bedrijf Chemours (voorheen DuPont). De reden is de vervuiling van de gemeentelijke eigendommen met PFOA en GenX.

De rechter heeft in het tussenvonnis aangegeven dat Chemours aansprakelijk is voor het opruimen van de vervuiling of, als dat niet mogelijk is, voor het vergoeden van de schade. De uitspraak van de rechter op 27 september 2023 voelt voor de gemeenten als erkenning van hun jarenlange strijd.

Met vriendelijke groet,

namens de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden,

Het bestuur heeft inmiddels contact opgenomen met de gemeente.

De berichtgeving m.b.t het water blijft onveranderd. Lees hier de brief terug.


Onderwerp: nieuws