Onderhoud en Compost Nieuwsbrief

25 oktober 2018

Na een mooi en warm seizoen, met heel veel compost waar dankbaar gebruik van is gemaakt door de individuele leden en de werkploegen, breekt dan nu toch echt het najaar aan en gaan de tuinen in rust. Vanaf dinsdag 30 oktober is de compost dan ook weer gesloten voor de maanden november, december, januari en februari.

Vanaf zaterdag 2 maart, bent u weer van harte welkom op de compost en gaan wij er weer tegenaan om van uw tuinafval mooie, voedzame compost te maken.

Op 3 november aanstaande wordt het water afgesloten en gaat ook de portaloo weer op slot. Tijdens de wintermaanden kunt u gebruik maken van de toiletten in de kantine middels de ingang naast de douche en werkplaats aan de zijkant van het verenigingsgebouw. Heeft u nog geen sleutel van deze toiletten? Informeert dan even bij het bestuur of er nog sleutels op voorraad zijn of stuur een mail aan info@vlijpark.nl

Na 3 november kunt u zelf de watermeter verwijderen om bevriezing te voorkomen. Doe dit echter met veel beleid daar de waterleidingen al oud zijn. Ze breken daardoor makkelijk af. Na het verwijderen van de meter, neemt u deze mee naar huis zodat u hem op een warme plek kunt bewaren.

Wanneer u de meter liever niet verwijdert, kunt u de watermeter ook inpakken. Dit kunt u doen met een wollen sjaal, kranten of bubbeltjesfolie. Om nog beter te isoleren, kunt u de wanden en de putdeksel van tempex (piepschuim) voorzien. Het meest funest voor de meter is de tocht die door de put gaat, dus goed isoleren is een “must”. Bijvoorbeeld een zak potgrond op de deksel van uw put draagt hieraan extra bij. Zorg er ook voor bij het inpakken dat er geen water in de meter blijft staan door goed af te tappen! Wanneer u graag hulp wilt van onze vrijwilligers, zijn wij op 3 en 10 november met een aantal vrijwilligers aan het werk op de compost en kunnen we u helpen. Kom gerust langs voor hulp of advies. Het verwijderen of inpakken van de meter is heel belangrijk want een nieuwe watermeter kost al gauw 50 euro en geen watermeter, betekent geen water. Kijk voor meer tips eens bij Vitens.nl, daar is een filmpje te zien over wat u het beste kunt doen.

Vergeet ook niet om na het verwijderen of inpakken van de meter uw meterstand door te geven aan info@vlijpark.nl onder vermelding van uw naam en tuinnummer. Als de weersomstandigheden het toelaten gaat het water er 2 maart weer op, we houden u via een nieuwsbrief op de hoogte.

Tip van de taxatiecommissie:
Voordat u aan uw winterslaap begint is het verstandig om de goten van uw tuinhuis schoon te maken. Vooral bij ingebouwde goten is dit belangrijk. Bij verstoppingen van de afvoer gaat het water zijn weg zoeken en gaat dan tussen de naden van de dakbedekking kruipen. Hierdoor kunnen er lekkages ontstaan en het hout gaat dan rotten.
Wij komen dit bij taxaties regelmatig tegen. Het spreekt vanzelf dat de waarde van uw huisje hierdoor sterk verlaagd wordt. Ook afvoergoten van een plat dak moeten regelmatig vrijgemaakt worden van bladeren en takjes. Wanneer er een verstopping ontstaat en het water kan niet weglopen is de kans groot dat er niet alleen een lekkage ontstaat, maar dat er ook een plas water op het dak komt te staan. Door het gewicht van het water kan het dak gaan doorhangen. Water is n.l. erg zwaar. Het beste advies is om elke maand uw goten en afvoeren na te kijken. Ook in de wintermaanden.
Vergeet niet uw waterleidingen leeg te laten lopen. Je weet nooit wanneer het gaat vriezen. Schep ook de wc-pot zoveel mogelijk leeg, wanneer het water dat erin staat bevriest, kan de pot barsten en dan moet u een nieuwe wc pot plaatsen.

Oproep:
Als laatste doe ik bij deze een oproep;  voor onderhoud en compost zoeken wij nog vrijwilligers! Heeft u tijd en zin om ons gezellige vrijwilligersteam te komen versterken, dan hoor ik dat graag van u! Namens alle vrijwilligers van onderhoud en compost wensen wij u alvast fijne en warme wintermaanden toe en zien u graag volgend jaar weer gezond op ons park.

Lydia Amsterdam coördinator O&C