Eigen Hof uit H.I. Ambacht op bezoek met belangstelling voor Natuurlijk Tuinieren

11 mei 2019

Onlangs kregen we van tuinvereniging Eigen Hof uit H.I. Ambacht de vraag of ze onze Vlijpark mochten bezoeken. Ze wilden ervaringen opdoen met Natuurlijk Tuinieren. Het bleef niet alleen een vraag: vandaag kwamen ze langs, met z’n vieren. Ze werden rondgeleid door Marijke den Hollander en Kerstin Thederan van de tuingroep Natuurlijk Tuinieren. Ervaringen werden uitgewisseld over hoe je zo’n onderwerp bespreekbaar maakt in je vereniging (door gewoon te doen, goed voorbeeld doet volgen) en wat de eerste stappen zouden kunnen zijn op hun tuinvereniging zoals bijvoorbeeld wilde bloemenstroken en takkenrillen als voedingsbron en uitrustplaats. Hun tuinvereniging bestaat nagenoeg alleen uit moestuinen. Een jonge groep tuinders is enthousiast geworden over natuurlijk tuinieren. Ze passen het al toe in hun eigen tuinen maar zouden het ook graag zien in het algemeen groen.

In de kwekerij zagen ze de wormenkweek en de zelf opgekweekte planten. Daar waren ze onder de indruk van. Na afloop gingen ze terug naar de kwekerij om nog plantjes mee te nemen.

Samen liepen we langs alle elementen van de tuingroep natuurlijk tuinieren. En het was echt leuk om hun rond te leiden en hun vragen te beantwoorden. Dit kwam met name ook door hun enthousiasme en hun gezamenlijke passie.

Ze hadden ook feedback voor ons: gebruik houten snippers tussen de hortensia’s bij de kantine. Ze houden veel meer vocht vast waardoor droge periodes makkelijker doorstaan worden. Misschien is het een idee voor ons om met een proefvak te beginnen? Onze eigen tuinders van het pompoenveldje passen dit ook toe.