Update over de aanpak van met PFOA vervuilde moestuinen
Onderstaand bericht is naar het bestuur verzonden:
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij ontvangt u vanuit het project Moestuinherstel een update over de aanpak van moestuinen die zijn vervuild met PFOA.
Eind september deed het project Moestuinherstel een oproep aan moestuinders in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht om hun moestuin aan te melden voor extra bodemonderzoek. In totaal hebben we meer dan 1000 reacties ontvangen, ook van individuele leden van moestuinverenigingen en volkstuincomplexen. Op korte termijn maken we een selectie van moestuinen waar we bodemmonsters willen nemen. Als uw vereniging of complex is geselecteerd krijgt u een telefoontje van Tritium Advies om een afspraak te maken. Dit bureau voert voor ons het extra bodemonderzoek uit.
Waarom extra bodemonderzoek?
Het extra bodemonderzoek is nodig om te bepalen in welke mate moestuinen zijn vervuild met PFOA. Dit is een PFAS-soort afkomstig van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Ook onderzoeken we hoeveel PFOA er in het slootwater zit en hoe diep het grondwater staat. De resultaten helpen ons om passende adviezen en maatregelen uit te werken.De adviezen en maatregelen gelden straks voor moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld. Het doel ervan is dat inwoners weer veilig en zonder beperkingen groenten en fruit uit de eigen moestuin kunnen eten. Het onafhankelijke projectbureau Moestuinherstel zorgt voor de uitvoering.
Kijk op de website voor veelgestelde vragen
Wilt u meer weten over de aanpak van vervuilde moestuinen in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht? Op de website www.moestuinherstel.nl vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan per e-mail contact met mij op via info@moestuinherstel.nl.Met vriendelijke groet,
Robbert Brandt
projectleider
T 06 – 55 89 47 46 | W www.moestuinherstel.nl