Toespraak voor de wethouder op 25 mei

27 mei 2019

“De volkstuin als groen wijkcentrum” kopte de NOS op 12 mei jongstleden boven een door hen geplaatst artikel naar aanleiding van een interview met Ruud Grondel van het AVVN, een uitspraak die ons uit het hart gegrepen is!In het interview wordt als voorbeeld een volkstuincomplex uit Utrecht ten tonele gevoerd, graag zou ik hier, vandaag tijdens de fair, onze tuinvereniging ATV Dordrecht “Vlijpark” aan u willen voorstellen als een voorbeeld van good-practice, iets meer naar het westen op ons eigen eiland van Dordrecht. Die ondanks de dagelijkse soms minder positieve berichtgeving inzake het milieu in de directe omgeving tegenwicht biedt tegen de consumptiemaatschappij en vervuiling in een gezond, groen en modern tegenwicht wil en kan bieden.

Opgericht in 19844 had onze vereniging natuurlijk een doel, een doel om het voor de “arbeider” mogelijk te maken aan gezond en betaalbaar voedsel te komen alsmede in de gezonde buitenlucht de vrije tijd door te brengen, een ideologisch streven. Lang bleef dit doel en de doelgroep gelijk totdat er richting het einde van de vorige eeuw een kentering ontstond: de tuin werd ingericht als “buitenkamer” en men begon meer en meer recreatie als doel te stellen.

In de voorhoede van tuinverenigingen in Nederland heeft ATV Dordrecht “Vlijpark” samen met de AVVN de kentering ingezet om de tuin weer een tuin te maken: een plek om direct met de natuur in aanraking te komen. De doelstelling werd natuurlijk tuinieren in de breedste zin van het woord. Onze leden zijn inmiddels niet meer alleen arbeider: het ledenbestand beslaat een goede doorsnede van de bevolking van het eiland van Dordrecht, autochtoon, allochtoon, jonge gezinnen met kleine kinderen die graag hun kinderen een boodschap willen meegeven dat planten moeten worden gezaaid, gekweekt en gekoesterd om te kunnen uitgroeien tot voedsel of prachtige bloemen. Grote-stadsbewoners die niet genoeg hebben aan een chic luxeappartement om hun stress van de prestatiemaatschappij te kunnen kaderen, maar zoeken naar een rustpunt, het letterlijk wroeten in de aarde. Mensen die willen bijdragen aan duurzaamheid en een beter milieu en middels de tuin proberen bij te dragen aan kleinschalige landbouw. Flatbewoners die de tuin in de hele zomer gebruiken als hun groene idylle, waar ze bijna een half jaar lang dagelijks te vinden zijn en gepensioneerden die na een werkzaam leven de tuin tot nieuwe carrière hebben bestempeld.

Onze gebruikers zijn echter nog meer gemêleerd dan onze leden: kinderdagverblijven die in de zomer komen spelen in de natuurspeeltuin, inwoners van Dordrecht die komen meedoen aan de moestuincursus of de fair komen bezoeken om niet alleen planten te komen kopen, maar ook om informatie te halen over zaaien, stekken, composteren, verwerken of percolaat te maken, of gewoon te komen genieten van een verborgen tuin, een groen sprookje op hun eigen eiland!

Kortom: ATV Dordrecht “Vlijpark” is meer dan een tuinvereniging voor haar eigen leden. Het Vlijpark is daadwerkelijk een groen wijk- of stadscentrum voor Dordrecht.

Nienke Steensma, voorzitter