Nienke en Karen uit Dordrecht: ‘Eten verbindt ons enorm’

24 september 2018

Feest met vis: een traditie is geboren in het Vlijpark. Nienke Steensma en Karen van Pelt koken met een lach biologisch voor hun tuinvereniging. ,,Zó gezellig!”
Met een amuse van oesters en hoofdgerechten van gamba’s, zwaardvis en sardines lijkt dit wel het menu van een sterrenrestaurant te zijn. Toch is dit ‘gewoon’ in het Dordtse Vlijpark. Het is een iets frissere nazomeravond, maar een groep leden van de volkstuinvereniging prikt lachend een biologische maaltijd weg. ,,Vier keer per jaar koken we een simpele biomaaltijd, maar deze noemen we voor het gemak maar ‘niet zo simpel’, gezien alle ingrediënten”, vertelt Nienke Steensma (51).
Samen met Karen van Pelt (43) heeft zij het georganiseerd. ,,We zijn dan wel de hele dag bezig, maar kijk eens wat voor saamhorigheid het brengt. Dat is toch prachtig?”
Speciaal voor deze avond brengen de twee tuinders wijn uit Frankrijk mee, maar ze halen – uiteraard – ook kruiden uit de gezamenlijke tuin van de vereniging. ,,Er kan zoveel worden gedaan met kruiden”, vindt Nienke. ,,Zelf heb ik een eetbare siertuin. Dat is voor mij een soort tegenwicht van het dagelijks leven, dat je meer groen laat komen en niet meer stenen. Veel planten zijn gewoon te eten; denk aan magnolia voor in je salade.” Niet alles komt deze dag uit de volkstuinen. ,,Geen sla, bijvoorbeeld”, zegt Karen. ,,Daar hadden we dit jaar veel slakken in. Maar verder gebruiken we in ieder geval geen pakjes of zakjes.”
Voor 38 man koken is een uitdaging, maar Nienke en Karen doen het met liefde. Met name de creativiteit die ze erin kwijt kunnen staat hen aan. ,,Thuis kook ik ook al voor iedereen”, vertelt Karen. ,,Soms kook ik ook voor de buren. Het geeft sowieso voldoening, vind ik. Als je met eten gezelligheid creëert en iedereen het daardoor naar zijn zin heeft.”
Nienke knikt. ,,Volgens mij heb je twee soorten mensen: zij die niet koken en zij die veel koken. Wij horen denk ik bij de laatste categorie. Een hele dag in de keuken staan hebben we er gewoon voor over.”
Hoewel het bij de vereniging volgens Karen om tuinieren draait, ziet ze er ook een plek voor saamhorigheid in. ,,Het is de gezelligheid, het bij elkaar zijn. Iedereen is natuurlijk bezig met zijn eigen tuintje. Of dat nu met bollen is of met kersenbomen en tomatenplanten. Maar door een avond als deze zie je toch dat we samenkomen.”
Aan de lange tafels in het verenigingshuis wordt geproost met een wijntje. Niet iedereen kent elkaar door en door, maar juist deze avond met maaltijd brengt de tuinders nog dichter bij elkaar.,,Iedereen doet zijn eigen ding hier op de tuin”, zeggen twee tuinders tegen elkaar. ,,We kennen elkaar wel, maar hier eten verbindt ons op deze manier enorm. En stiekem hebben we ondertussen al veel te veel gegeten!”

Oven van een kunstenares
Wie het terrein van het Vlijpark betreedt, ziet vrijwel meteen de stenen oven. ,,Het is een hele speciale”, vertelt Nienke. ,,Margreet Huisman, kunstenares en een van onze tuinders, maakte deze. In de loop der jaren zijn we hem steeds vaker gaan gebruiken, maar vis bleef altijd moeilijk. Daarom kochten we een visklem. Ontzettend handig.” Alle leden van de tuinvereniging mogen de oven nu gebruiken. ,,Dat is toch heel gezellig? Op een mooie zomeravond in de openlucht koken en eten.”