HET VLIJPARK INFORMATIE


Slakken hapje?

Traditioneel slakken recept:

Doe de slakken in een rieten mand. Leg in de mand ook een schoteltje met wat meel, eventueel vermengd met wat (gedroogde) kruiden en een klein beetje zout. Zet er een kopje met een beetje water bij. Laat de mand
 
twee tot drie dagen staan. Haal vervolgens het eten en drinken weg en laat de slakken nog drie dagen staan.
Spoel nu de slakken goed af onder een lopende kraan. Haal ze uit hun huisjes en spoel ze nogmaals goed af. Breng water aan de kook met een bouquet-garni en een beetje zout. Naar smaak ook wat knoflook. Doe de slakken erin en laat dit 45 tot 60 minuten op een matig vuur koken. Zodra de slakken mals zijn (eventueel proeven), zijn ze gereed voor gebruik.

Nu kun je bijvoorbeeld de slakken frituren. Wentel de slakken in ei, en vervolgens in paneermeel (verrijkt met kruiden, peper en zout) tot ze goed bedekt zijn. Maak een sausje van gesmolten boter, veel knoflook en gesneden peterselie. Even frituren tot ze goudbruin zijn. Eet smakelijk!Slakken bestrijding?
segrijnslak
Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Maar veel slakkenbestrijdingsmiddelen ruimen niet alleen de glibbers op, ze zijn ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet en die in slakken een smakelijk hapje zien. Er zijn alternatieven.
Egels, padden en vogels kunnen sterven na het eten van vergiftigde slakken. De egelopvanghuizen zitten hierdoor vol met zieke egels. Gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen slakken is meestal niet nodig. Met een aantal 
eenvoudige, milieuvriendelijke maatregelen kan de overlast binnen de perken worden gehouden. Als de slakken in een natte zomer toch uitgroeien tot een ware plaag kunnen ze bestreden worden met slakkenkorrels op basis van ferri fosfaat of met aaltjes.
 


Tips

  • Schade aan planten wordt vooral veroorzaakt door naaktslakken, maar ook de segrijnslak (een huisjesslak, zie foto boven) lust graag een blaadje.
  • Andere huisjesslakken zjin onschadelijk. Zij eten rottende plantresten of algen op bladeren en stengels van planten. Ook eten zij de eieren van naaktslakken. Deze slakken kunt u dus beter met rust laten. Als ze toch schade veroorzaken kunt u ze vrij gemakkelijk verzamelen en naar een plek brengen waar ze weinig schade aanrichten.
  • De composthoop kan veel slakken aantrekken. Zet geen kwetsbare planten in de buurt van de composthoop.
  • Slakken leggen hoopjes van glazige, ronde eitjes. Als u ze tegen komt, kunt u ze vernietigen.
  • Slakken hebben veel natuurlijke vijanden, zoals egels, vogels (vooral spreeuwen en lijsters) en padden en kikkers. Zorg dat ze een plekje in uw tuin kunnen vinden.

Slakkenbestrijdingsmiddelen en het milieu

De bestrijdingsmiddelen tegen slakken die u in tuincentra of bij de drogist koopt, hebben als werkzame stof metaldehyde, of methiocarb. Metaldehyde mag alleen van maart tot augustus worden toegepast, en niet in grondwater beschermings gebieden. Het is een gif dat wordt opgenomen door de maag. Deze stof is erg giftig voor zoogdieren, waaronder de egel, een natuurlijke vijand van de slag. Er zijn sterfgevallen bekend van honden, die overleden zijn na het eten van slakkenkorrels met metaldehyde.

Methiocarb is zeer giftig voor vogels. Voor zoogdieren is het weinig giftig. Het blijft lang werkzaam in de bovenste lagen van de bodem.

Sinds 2001 is er een slakkenmiddel op de markt met de werkzame stof ferri fosfaat. Deze stof komt van nature voor in de bodem. Ferri fosfaat levert geen gevaar op voor kinderen, vogels, egels en huisdieren. Het is verkrijgbaar in tuincentra.

U kunt ook aaltjes inzetten als milieuvriendelijke biologische bestrijdingsmethode tegen slakken in uw tuin. Aaltjes parasiteren op de slak, en sterven als er geen slakken meer zijn.

Milieuvriendelijk voorkomen van slakkenvraat

Slakkenvraat is over het algemeen wel binnen de perken te houden. U kunt jonge planten beschermen door er een barrière rond te leggen, u kunt slakkenvallen neerzetten en u kunt dieren lokken die graag slakken eten. Krijgt u toch te maken met slakken, dan kunt u een natuurlijk middel inzetten dat alleen de slakken doodt.

Beschermen van jonge planten

Slakken richten vooral schade aan aan jonge plantjes. Grote planten kunnen best tegen een beetje slakkenvraat. Gevoelige planten kunt u beschermen door een barrière rond de plant aan te brengen. Slakken kruipen niet graag door droge, scherpe producten, zoals koffiedik (de caffeïne in koffie schijnt kleine slakken te doden), cacaodoppen, sparrennaalden, grind, kalk, zaagsel, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen of houtas. Strooi rond de plant een randje van ongeveer 5 centimeter breed. Ook gazonranden en speciale slakkenranden houden de slakken op afstand.

Er is een goede kans dat de geur van Oostindische kers, salie, hysop, tijm, knoflook en tomaat slakken op een afstand houdt. Deze kruiden kunnen geplant of uitgestrooid worden op plekken die u zoveel mogelijk slakvrij wilt houden.

Slakken houden van vochtige plekken, zoals onder tuinafval. Daarom is het verstandig de tuin op te ruimen en zo min mogelijk hoopjes (tuin)afval te laten liggen op plekken waar slakken veel schade kunnen aanrichten.

Slakkenvallen

 

Slakken zijn dol op bier en melk. Er zijn overdekte slakkenvallen te koop die u hiermee kunt vullen. Slakken die erin kruipen,
komen er niet meer uit en verdrinken. U kunt ook zelf vallen maken door jampotjes in te graven. Ze lopen echter vol water tijdens en na een regenbui, als de slakken juist erg actief zijn. Ook kunnen er andere dieren in verdrinken, zoals kikkertjes.


Naaktslakken kruipen overdag weg in een vochtige schuilplaats. In de tuin kunt u dit soort schuilplaatsen maken, zodat u de slakken overdag kunt wegvangen. Een paar voorbeelden: dakpannen, rabarber- en koolbladeren, vochtige planken en stenen.


Natuurlijke vijanden

  
Vogels, egels, kikkers en padden eten graag naaktslakken. Hier een paar tips om uw tuin aantrekkelijk voor ze te maken.
  • Egels gebruiken stapels takken en dicht kreupelhout als woon- en schuilplaats. 's Winters overwinteren ze in een hoop dorre bladeren.
  • Vogels hebben beschutting nodig om te schuilen en te broeden. Een dichte haag als erfafscheiding of struikgewas is ideaal. Een ondiepe drinkgelegenheid, b.v. een schaal, wordt ook gebruikt voor een bad.
  • Kikkers en padden hebben, naast een vijver met een glooiende oever, behoefte aan vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin. Kikkers overwinteren in de vijver die plaatselijk minstens 75 cm diep moet zijn. Padden kiezen een stapel stenen, hout of bladeren uit voor het houden van hun winterslaap.

Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen


Een milieuverantwoorde, biologische manier om slakken te bestrijden, is door aaltjes in te zetten die parasiteren op de slak. De slak gaat daardoor dood. De aaltjes koopt u in een flesje waarmee u 40 m2 tuin slakvrij kunt maken. U giet de aaltjes uit op plekken met veel slakken, waarna ze zelf de slakken opzoeken. Daarna blijft de tuin minstens 6 weken slakvrij. De aaltjes sterven als er geen slakken meer zijn. In tuincentra kunt u een bestelkaart kopen, waarna het flesje per post wordt toegestuurd.

Ook te koop in tuincentra zijn slakkenbestrijdingsmiddelen op basis van ferri fosfaat (ijzer(III)fosfaat). Het verstoort de vochthuishouding van en de slijmvorming door de slakken. De slakken stoppen met eten en sterven enige tijd later.

IJzer en fosfaat, componenten van ferri fosfaat, zijn voedingselementen voor planten en komen van nature in de bodem en oppervlaktewaterbodems voor. Residuen van dit middel zullen door de planten worden opgenomen.

Chemische bestrijdingsmiddelen en gezondheid

Slakkenbestrijdingsmiddelen op basis van metaldehyde en methiocarb zijn ook giftig voor de mens en andere zoogdieren. Het Vlijpark gebruikt in overeenstemming met de aanbevelingen van het keurmerk Natuurlijk Tuinieren géén chemische bestrijdingsmiddelen.

Sluit dit venster